Home / -- Καλλιτεχνικά, Θεατρικά, Life Style, Νύχτα, Πρεμιέρες, Δισκογραφικά... / Ρεγγίνα Βραχιώτη: Μια σημαντική ερμηνεύτρια που ξέρει να υποστηρίζει ότι λέει με στόμφο και γνώση αυτά που πιστεύει….

Ρεγγίνα Βραχιώτη: Μια σημαντική ερμηνεύτρια που ξέρει να υποστηρίζει ότι λέει με στόμφο και γνώση αυτά που πιστεύει….

Κάτι σαν νοσταλγία για αυθεντικό ελληνικό τραγούδι, δοσμένο με αυθεντικότητα και αγάπη, με ώθησε να συναντηθώ με μια ερμηνεύτρια που «ντύνει» τα τραγούδια της με άρωμα αλλοτινών καιρών… Των καιρών εκείνων, που τα άνθη είχαν μοναδικό άρωμα και τα τραγούδια είχαν αυθεντικότητα, ευωδιά και χρώμα…. Κανένα δεν ήταν ίδιο με το προηγούμενο…
Ναι, για την Ρεγγίνα Βραχιώτη ο λόγος που, με περίσσια ευγένεια, δέχτηκε να μας παραχωρήσει κάποιες ώρες της. Η Ρεγγίνα Βραχιώτη που εκτός από σημαντική ερμηνεύτρια ξέρει να υποστηρίζει ότι λέει με στόμφο και γνώση

ΕΡΩΤΗΣΗ Ρεγγίνα σε ευχαριστούμε για τον χρόνο σου .
— ΑΠΑΝΤΗΣΗ Εγώ σας ευχαριστώ , για την διάθεση σας να κάνουμε αυτή την κουβέντα , από την οποία ελπίζω κάτι καλό να βγει … Όχι μόνο για μας μα και για το Ελληνικό τραγούδι .

ΕΡΩΤΗΣΗ Είπες τραγούδι … Τι σημαίνει αυτό για σένα; Η μουσική ….
— ΑΠΑΝΤΗΣΗ Τι σημαίνει … να πω τα πάντα , να πω πως είναι ένας τρόπος έκφρασης; μια μεγάλη αγάπη; Μια ανάγκη ζωής και ένας λόγος ύπαρξης. Κάθε ιδανική έλξη , είναι και ένα καλό κύτταρο του εγκεφάλου .

ΕΡΩΤΗΣΗ Λένε πως η μουσική εξημερώνει τα θηρία το πιστεύεις αυτό;
— ΑΠΑΝΤΗΣΗ Οι πιο σημαντικές εγχειρήσεις , αυτές που χαρίζουν στον πάσχοντα ζωή γίνονται υπό την υπόκρουση μουσικής . Οι πιο σημαντικές συσκέψεις που καθορίζουν και το μέλλον της ανθρωπότητας , κάποιες φορές γίνονται υπό την υπόκρουση μουσικής , και τόσα άλλα . Εάν λοιπόν ο άνθρωπος εξημερώνεται ή και γαληνεύει με την μουσική , να μην συμβεί και με τα θηρία; Μιας και σε κάποιες περιπτώσεις ο άνθρωπος είναι πιο θηρίο από αυτά .

ΕΡΩΤΗΣΗ Πόσα χρόνια τραγουδάς επαγγελματικά;
— ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ακριβώς δεν θα σου απαντήσω γιατί ποτέ δεν είδα την μουσική ως επάγγελμα , παρά απλά σαν ένα μέσο κάλυψης στοιχειωδών αναγκών . Τραγουδάω λοιπόν από παιδί και ως επαγγελματίας που λες υπήρξα και θα υπάρχω όχι όμως με την έννοια που κάποιοι το εννοούν . Εγώ να ξέρεις από παιδί την σπουδάζω την μουσική και εδώ και χρόνια είμαι σε θέση και να την διδάξω .

ΕΡΩΤΗΣΗ Στο διάστημα της καλλιτεχνικής σου σταδιοδρομίας ποιά συνεργασία σου και με ποιόν η ποιάν σε έχει περισσότερο εντυπωσιάσει….
— ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κάθε συνεργασία έχει και κάτι το ξεχωριστό . Εάν είσαι καλοπροαίρετος , από κάθε συνεργασία παίρνεις και κάτι . Εγώ έχω συνεργαστεί με πολύ μεγάλα ονόματα , όπου μέσα στην ψυχή μου έγραψαν και κάτι το διαφορετικό . Εισέπραξα μία αφοπλιστική απλότητα … Να σου πω και κάτι ακόμα , με αυτούς όλους τους καλλιτέχνες τους παλιούς που συνεργάστηκα , πήρα πολλά πράγματα και μπορώ να σου πω και ως ένα σημείο ευεργέτησαν ακόμα και τον χαρακτήρα μου . Ήταν … Κύριοι και Κυρίες . Ακομπλεξάριστοι …

ΕΡΩΤΗΣΗ Ποιό ήταν το πιο σημαντικό που σημάδεψε την ζωή σου σε σχέση με την μουσική;
— ΑΠΑΝΤΗΣΗ Μα φυσικά η γνωριμία μου με τον μεγάλο μας μουσικό , συνθέτη , ενορχηστρωτή και μαέστρο Γιάννη Ρενιέρη . Έναν άνθρωπο , που την επαγγελματική , την καλλιτεχνική μου αυτή στράτα μου την έκανε λεωφόρο … Μου έμαθε πολλά και στο τραγούδι μα και στη ζωή …

ΕΡΩΤΗΣΗ Μαζί με τον Γιάννη Ρενιέρη ασχοληθήκατε και με τα συνδικαλιστικά του χώρου σωστά;
— ΑΠΑΝΤΗΣΗ Εννοείται φυσικά και βάλαμε μία πλάτη, στηρίξαμε τον πολύπαθο αυτόν χώρο . Κατά καιρούς αγωνιστήκαμε , για το καλό των συναδέλφων μας με προσωπικό μας μάλιστα κόστος . Με αίμα κυριολεκτικά …

ΕΡΩΤΗΣΗ Ρεγγίνα τι είναι σήμερα ο χώρος του τραγουδιού με την υπάρχουσα κρίση;
— ΑΠΑΝΤΗΣΗ Μα όπως είναι ολόκληρη η κοινωνία … Όπως είναι και όλοι οι άλλοι καλλιτεχνικοί και επαγγελματικοί χώροι που ζούνε και αυτοί μια τραγωδία ….

ΕΡΩΤΗΣΗ Δηλαδή θα μας το αναλύσεις;
— ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ακούστε να σας πω , και το Θέατρο υποφέρει τα τελευταία χρόνια και όλες οι τέχνες . Η ζωγραφική ας πούμε . Εκθέσεις μεν γίνονται, με αρκετούς αξιόλογους καλλιτέχνες . Μα ποιος αγοράζει έργα σήμερα; Η κρίση δεν είναι επιλεκτική . Έχει γονατίσει τις τέχνες, τα πάντα .

ΕΡΩΤΗΣΗ Μα το τραγούδι δεν είναι μία διέξοδος; Μία ανάγκη άμιλλας απέναντι στην όποια κρίση; Τα καλύτερα παλαιά τραγούδια γράφτηκαν σε εποχές κρίσεων.
— ΑΠΑΝΤΗΣΗ Είναι σίγουρα μία διέξοδος , όπως είναι και τα ταξίδια μία διέξοδος … Και η παρακολούθηση μίας καλής Θεατρικής παράστασης , αποτελεί άμιλλα σε όλη αυτή την περιρρέουσα μικρότητα . Πόσο μάλλον το τραγούδι , που χαϊδεύει με την μελωδικότητα του την αισθητική και τα συναισθήματα μας . Όμως είπαμε … Οι συνθήκες σήμερα διαφοροποίησαν πάρα πολλά πράγματα . Αγρίεψαν το τοπίο για τα καλά …

ΕΡΩΤΗΣΗ Παλιά γραφόντουσαν τραγούδια που μένανε, σήμερα γιατί δεν γίνεται αυτό; Γιατί δεν μένουν , γιατί δεν γίνονται διαχρονικά τα σημερινά τραγούδια; Τι τους λείπει;
— ΑΠΑΝΤΗΣΗ Καλά τραγούδια γραφόντουσαν και τότε , γράφονται και τώρα . Αλλά τότε υπήρχαν συνθήκες , που επέβαλαν τα τραγούδια εκείνα, τα καθιέρωναν.. . Σήμερα δεν υπάρχουν αυτές οι συνθήκες . Δεν τα προωθούν. Και ενώ υπάρχουν ωραία τραγούδια , δεν μένουν για να μπουν στην ψυχή του ακροατή , δεν προλαβαίνουν ν’ αγαπηθούν και να περάσουν έτσι στην ιστορία

ΕΡΩΤΗΣΗ Και τι φταίει Ρεγγίνα για αυτό ?
— ΑΠΑΝΤΗΣΗ Πολλά φταίνε . Ακόμα και ο καταναλωτικός οργασμός … Η πληθώρα της αυτοπαραγωγής … Σήμερα την δουλειά που κάποτε έκανε η δισκογραφική εταιρεία , έχει αναγκαστεί ο καλλιτέχνης να την κάνει πια μόνος του ο ίδιος με πολύ πλέον πιο λίγες δυνατότητες .

ΕΡΩΤΗΣΗ Και έτσι εννοείς ότι δεν προβάλλονται τα τραγούδια;
— ΑΠΑΝΤΗΣΗ Πώς να προβληθούν; Όταν ο καλλιτέχνης ο οποίος έχει ήδη αιμορραγήσει οικονομικά για να μπορέσει να φτιάξει την καλλιτεχνική του «ταυτότητα» , το δικό του στίγμα , καλείται μετά να ξεπουλήσει ότι έχει και δεν έχει για να ακουστεί σε ένα ραδιόφωνο . Που και αυτό ακόμα όσο και εάν δανειστεί και πληρώσει δεν είναι σίγουρο ότι θα ακουστεί .

ΕΡΩΤΗΣΗ Για το διαδίκτυο ποιά είναι η γνώμη σου;
—ΑΠΑΝΤΗΣΗ Στην καλή του χρήση , στον ορθό χειρισμό είναι ευεργετικό μα, στη ζωή μας τελικά τι χρησιμοποιούμε σωστά για να μπορούμε και αυτό να το αξιοποιήσουμε στο μέγεθος που μας προσφέρεται; Ότι απωθημένο έχει ο καθένας το εκσφενδονίζει σε κοινή θέα .

ΕΡΩΤΗΣΗ Εσύ Ρεγγίνα δισκογραφικά πως είσαι;
— ΑΠΑΝΤΗΣΗ Αγωνίζομαι και εγώ όπως όλοι . Αγωνίζομαι για να υπάρξει η δισκογραφική μου παρουσία , και με παραπανήσιο ψυχικό και πνευματικό κόστος . Ο Συνθέτης των τραγουδιών μου ο Γιάννης Ρενιέρης ως κορυφαίος δημιουργός με ιστορία , έχει πολλές απαιτήσεις . Και από την ενορχηστρωτική πλευρά και από την ηχοληψία και γενικά από όλη την παραγωγή , για να μπορέσει να παραδώσει ένα αξιοπρεπέστατο τραγούδι στην κυκλοφορία . Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το νέο μου τραγούδι με τίτλο «ΘΑΡΘΕΙ ΘΑΡΘΕΙ». Ο συνθέτης , ο ενορχηστρωτής και ο παραγωγός αυτού του πολύ ωραίου τραγουδιού είναι ο Γιάννης Ρενιέρης και είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά , που συνεργάζομαι μαζί του .

ΕΡΩΤΗΣΗ Συμφωνώ πως είναι μεγάλη χαρά να συνεργάζεται κάποιος με τον Γιάννη Ρενιέρη. Ετοιμάζεις να υποθέσω και κάτι άλλο αυτόν τον καιρό;
— ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ναι έχω κάποιους όμορφους στίχους στα χέρια μου που με εκφράζουν , κάποιους στίχους του φίλου μας Πάνου Καλουδά , που ο Γιάννης Ρενιέρης τους επεξεργάζεται και σύντομα θα υπάρξει ένας κύκλος τραγουδιών που πραγματικά θα εκπλήξει τον διαδικτυακό χώρο και όχι μόνο . Θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά , στον χώρο του τραγουδιού . Και, δεν το λέω αυτό με έπαρση , μα με γνώση βλέποντας την δημιουργική διαδικασία .

ΕΡΩΤΗΣΗ Πες μας δύο λόγια για τον Πάνο Καλουδά τον στιχουργό σου.
— ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ξέρεις τι μου ζητάς τώρα; Πως να περιγράψω με δύο λόγια τέτοιους ανθρώπους…. Ο Πάνος έχει γράψει 68 βιβλία και τώρα είναι έτοιμος να παρουσιάσει άλλα τρία. Είναι από τους δημοσιογράφους που στελέχωσαν την δημόσια τηλεόραση , από το ξεκίνημα της . Από τον Νοέμβριο του 74 . Ως στιχουργός επίσης έχει γράψει μεγάλες επιτυχίες . Είναι καλός μου φίλος και τον αγαπώ .

ΕΡΩΤΗΣΗ Πες μας και δύο λόγια για τον Γιάννη Ρενιέρη …
— ΑΠΑΝΤΗΣΗ Και εδώ ισχύει το ίδιο . Δύο λόγια μόνο για τέτοιους δημιουργούς; Σε μαρτύριο με θέτεις … όσα και να πω λίγα θα είναι … Λοιπόν ο Γιάννης Ρενιέρης εδώ και χρόνια είναι ο δάσκαλός μου , είναι φίλος μου , είναι όλα . Είναι ένας σπουδαίος μουσικός , με περγαμηνές , με βραβεία , και με λαμπρή καριέρα από μικρή ηλικία ως «παιδί θαύμα» Είναι επίσης και ένας σημαντικός συνθέτης με δεκάδες Διεθνή και Ελληνικά Βραβεία . Με εξέχων αυτό που απέσπασε στο Διεθνές Φεστιβάλ Τραγουδιού του Τόκυο εκπροσωπώντας την Ελλάδα με το τραγούδι του «Μην Υποχωρείς» και βραβεύτηκε με βραβείο Συνθέσεως .Είναι ενορχηστρωτής , από τους ελάχιστους με τόση αξιοσύνη , σε τόση κατάθεση μελωδικότητας , αρμονίας , ομορφιάς … Είναι μαέστρος εξαίρετος με σπουδές στην Αμερική μα, πάνω από όλα, είναι ένας τίμιος άνθρωπος με απίστευτη ευαισθησία .

ΕΡΩΤΗΣΗ Είσαι χρόνια στον χώρο Ρεγγίνα , ποιές ήταν οι περισσότερες οι καλές στιγμές ή οι κακές αυτές που σε πλήγωσαν ….
— ΑΠΑΝΤΗΣΗ Σίγουρα οι καλές … γιατί η μουσική από μόνη της με την γαλήνη που σου προσφέρει , σε εμπλουτίζει με καλοσύνη , με ευγένεια , με ευπρέπεια , και με γενναιοδωρία . Οι καλές λοιπόν με έχουν κάνει καλύτερο άνθρωπο . Εισέπραξα όμως και κακία , φθόνο , μικρότητα , και αχαριστία από κάποιους του χώρου , χωρίς να φταίω και χωρίς να έχω προκαλέσει. Ευτυχώς όμως δεν με άγγιξαν. Εγώ έχω κρατήσει ως ιερό μου φυλαχτό , την ομορφιά και το μεγαλείο που μου χάρισε και μου χαρίζει η μουσική . Αυτή είναι η ουσία και αυτή είναι η απάντηση απέναντι σε κάθε άλλη μικρότητα . Αυτά όμως συμβαίνουν και θα συμβαίνουν πάντοτε .

ΕΡΩΤΗΣΗ Χαίρομαι που δεν σε αγγίζουν φθόνοι και κακίες παρά μόνον η μουσική… Κλείνοντας θέλω να σε ευχαριστήσω θερμά για την όμορφη αυτή κουβέντα μας και να ακούσουμε το καταπληκτικό αυτό τραγούδι με την υπέροχη φωνή σου και την πολύ ωραία και δυνατή ερμηνεία σου , που έχει μεγάλη επιτυχία και έχει αγαπηθεί από πολύ κόσμο που έχει τίτλο «ΘΑΡΘΕΙ ΘΑΡΘΕΙ» σε σύνθεση και ενορχήστρωση του μοναδικού Γιάννη Ρενιέρη.
— ΑΠΑΝΤΗΣΗ Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ και θα είμαι πάντα στην διάθεση σας να μιλήσουμε για την μεγάλη αυτή αγάπη όλων μας που είναι η μουσική που σε τέτοιες εποχές της ιστορίας μας πάντα αποτελούσε μία διέξοδο με την τρυφερότητα της και το βελούδινο άγγιγμα σε όλα τα στραβά και ανάποδα που συμβαίνουν στη ζωή μας .

Μ.Λ.

ακούστε την τελευταία της επιτυχία της Ρεγγίνας Βραχιώτη… “Θ’ άρθει, Θ’ άρθει”, σε σύνθεση, ενορχήστρωση, παραγωγή Γιάννη Ρενιέρη

 

Check Also

-ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ, το γαλάζιο νησί των Σποράδων

Η Αλόννησος είναι νησί της Ελλάδας. Βρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγος και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *