Αφοι Δάβαρη – Παραδοσιακό Καφεκοπτείον στην Αγ. Παρασκευή 

Από τον Δεκέμβρη του 1987 ξεκίνησε το ταξίδι μας στην παράδοση και στην απόλαυση. Μια μικρή βιοτεχνία επεξεργασίας καφέ, που βρίσκεται στην καρδιά της Αγίας Παρασκευής, γράφει μια λαμπρή πορεία βασισμένη στο μεράκι μας, σε σκληρή δουλειά, αλλά κυρίως σε ανεκτίμητες μυστικές συνταγές που μας άφησαν παλαιότεροι άνθρωποι παρακαταθήκη από την πολύτιμη και πολυετή εμπειρία τους στο σωστό καβούρδισμα του καφέ.

δείτε το βίντεο:

Η “ιεροτελεστία” του καλού παραδοσιακού καφέ.

Η βιοτεχνία μας είναι από τις τελευταίες βιοτεχνίες που καβουρδίζουν τον καφέ με τον παλιόπαραδοσιακό τρόπο. Καβουρδίζουμε σε μικρές ποσότητες καφέ ώστε να έχουμε ένα πάντα φρέσκο προϊόν και τον αλέθουμε αμέσως πριν φτάσει στο σπίτι σας.
Οι καφέδες μας είναι διαλεγμένοι από 100% ποικιλίες Arabica .
Επιλέγουμε πάντα τις ιδανικές ποικιλίες καφέ για να φτιάξουμε τα εξαιρετικά χαρμάνια μας ώστε να επιτυγχάνουμε ένα ιδανικό αποτέλεσμα. Αυτό όμως από μόνο του δεν φτάνει.
” Το καβούρδισμα του καφέ είναι ιεροτελεστία!” μου έλεγε ο κυρ- Θόδωρος που
ήτανε δίπλα μου στα πρώτα βήματά μου, “…όλο το μυστικό της επιτυχίας είναι η τέχνη του ψήστη.”
Οι εποχές του χρόνου δεν είναι ίδιες. Χειμώνας, Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο.
Οι καρποί δεν είναι ίδιοι, εξαρτώνται από τις κλιματολογικές συνθήκες. Η Γη δεν βγάζει πάντα τον ίδιο καρπό. Εδώ είναι η στιγμή του καλού ψήστη ο οποίος πρέπει να εκτιμήσει σωστά όλους αυτούς τους παράγοντες και με κατάλληλους χειρισμούς να έχει κάθε φορά το ίδιο καλό αποτέλεσμα.
Αφού έγινε λοιπόν το σωστό “καβούρδισμα” σειρά έχει τώρα η “ωρίμανση” του φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ. Θέλει να κάτσει με μυστηριακή ησυχία να ξεκουραστεί στο αλώνι, να ωριμάσει όπως λέμε, για να φτάσει μετά στο “άλεσμα” όπου θα βγάλει τα θεσπέσια αιθέραια έλαια του μαγεύοντας τους πάντες γύρω του.
Η διαδρομή του καφέ φτάνει στο τέλος της όταν φρεσκοκαβουρδισμένος και φρεσκοκομμένος μπαίνει στο σπίτι σας για να απολαύσετε ένα παραδοσιακό φλυτζάνι καφέ.
Ο καφές δεν θέλει βιασύνη. Θέλει να σιγοβράσει στο μπρίκι για να απελευθερώσει σιγά-σιγά τα έλαια και τα αρώματά του ώστε να διεγείρει τις αισθήσεις μας

Από την “Μάνα Γη” δώρα οι καρποί της.

Μετά από την εμπειρία που αποκτήσαμε στον καφέ, θελήσαμε να επεκταθούμε και στους ξηρούς καρπούς.

Μοναδικός μας στόχος ήταν να ανεβάσουμε το επίπεδο των ξηρών καρπώνδίνοντας δικές μας συνταγές ώστε να προσφέρουμε στους πελάτες μας μια εξίσου ανώτερηποιότητα, επιλέγοντας από τις καλύτερες ποικιλίες καρπών που απλόχερα μας προσφέρει κυρίως η Ελληνική γη.

Βεβαίως δεν θα μπορούσαμε να μην προσφέρουμε και καρπούς από εισαγωγή ξένωνχωρών επιδιώκοντας πάντα την ποιότητα με σεβασμό στον πελάτη.

Μια βουτιά στην “γλυκιά αμαρτία”.

Μέσα σε ένα τέτοιο μαγαζί απολαύσεων δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι “γλυκιές αμαρτίες”.
Μεγάλη ποικιλία γλυκών γεύσεων μπορείτε να ανακαλύψετε για να σας ταξιδέψουν και να σας ξυπνήσουν θύμησες από τον παλιό καλό καιρό.
Τότε που ανοίγαμε κρυφά την φοντανιέρα της μαμάς και τρώγαμε τις “μαργαρίτες”, τότε που η γιαγιά μας έφερνε απλόχερα τις “σοκολατένιες ελίτσες”, τότε που ανοίγαμε την τσάντα της θείας και βρίσκαμε όλο τον θησαυρό της γης μέσα σε ένα σακουλάκι καραμέλες ή τότε που τα ζεστά καλοκαιρινά απογεύματα μας δρόσιζε εκείνο το “υποβρύχιο μαστίχα”.
… Σαν την κουζίνα της Γιαγιάς.

Σε αυτόν τον παραδοσιακό χώρο γεύσεων και αρωμάτων η παρουσία των “μπαχαρικών” είναιαπαραίτητη. Τα μπαχαρικά είναι το Α και το Ω στην ελληνική κουζίνα. Γεύσεις από όλο τον κόσμο ενώνονται σε ένα μαγικό μυστικό που έχουν όλοι όσοι μαγειρεύουν.

Το κρυφό γελάκι από περηφάνια και ικανοποίηση της μαμάς που προσφέρει με αγάπη το φαγητό στην οικογένεια της και ακούει εκείνο το ” … Μμμμ, τι νόστιμο που είναι μαμά!”.

Η παιδική ανάμνηση που σου φέρνει στο μυαλό ένα νόστιμο πιάτο φαγητό που σου θυμίζει απλά …
…”την κουζίνα της Γιαγιάς”.

Με εμπειρία από τους παλιούς, με γνώσεις από την πολυετή πορεία μας στον χώρο και με ιστορία που γράφουμε για τις επόμενες γενιές
info: Αγίου Ιωάννου 5, Αγία Παρασκευή, τηλ. 2106391631
—————————————————————————————-
πως θα πάτε: