Χαλκίδα: Τα “τρελλά νερά του Ευρίπου…

“Η Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα και ο κύριος λιμένας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με πληθυσμό 64.490 σύμφωνα με την απογραφή του 2021. Βρίσκεται κτισμένη στις δύο πλευρές του Πορθμού του Ευρίπου, όπου ένα μέρος της καταλαμβάνει τμήμα της νήσου Ευβοίας, το δε άλλο έχει κτιστεί στη Στερεά Ελλάδα. Στην ηπειρωτική πλευρά της, στον λόφο της συνοικίας Κανήθου, βρίσκεται το Οθωμανικό κάστρο του Καράμπαμπα, το οποίο, μαζί με τη Γέφυρα του Ευρίπου και το μοναδικό φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων, ανά έξι ώρες και ενδιάμεσα (περίπου) ένα δεκάλεπτο στασιμότητας (παλίρροια του Ευρίπου), αποτελούν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της. Πρόκειται για ένα πραγματικά πολύ εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Η πόλη της Χαλκίδας απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Στην πόλη της Χαλκίδας πραγματοποιείται κάθε χρόνο (τέλη Νοεμβρίου) το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ “Docfest” το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες διοργανώσεις Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ διεθνώς.

Στην πόλη της Χαλκίδας από το 2020 λειτουργεί το νέο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης που στεγάζεται στο βιομηχανικό κτίριο Αρέθουσα, το οποίο ήταν ένα οινοπνευματοποείο που σταμάτησε να λειτουργεί το 1980 και έχει κηρυχθεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Δίπλα στο μουσείο στεγάζεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας.

 

Τέλος, οι επισκέπτες μπορούν να έχουν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες, με κυρίαρχα εδέσματα τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά.

Δεν είναι λίγες οι φορές που με μονοήμερες αποδράσεις, περίπου 80 χιλιόμετρα από την Αθήνα, πηγαίνουμε στην παραλία της Χαλκίδας για ψαρομεζέδες και ουζάκι, προσέχοντας φυσικά στην επιστροφή να οδηγεί αυτός που ήπιε μπύρα χωρίς αλκοόλ

Προσωπικότητες που κατάγονται από τη Χαλκίδα

-Δημήτρης Μυταράς (Ζωγράφος και καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών)

-Ορέστης Μακρής (Ηθοποιός και τενόρος οπερέτας)

-Σωτηρία Μπέλλου (Τραγουδίστρια του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού)

-Νίκος Σκαλκώτας (Συνθέτης)

-Μιχάλης Ασλάνης (Σχεδιαστής μόδας)

-Γιάννης Σκαρίμπας (Λογοτέχνης / ποιητής / συγγραφέας / πεζογράφος)

-Γεώργιος Παπανικολάου (Ιατρός, βιολόγος, εφευρέτης του τεστ “ΠΑΠ”)

-Ειρήνη Αϊνδιλή (Αθλήτρια, Ολυμπιονίκης)

-Άγγελος Μπασινάς (Διεθνής ποδοσφαιριστής)

-Αργύρης Αγγέλου (Ηθοποιός)

-Αντίνοος Αλμπάνης (Ηθοποιός)

-Μαλβίνα Κάραλη (Δημοσιογράφος)

-Ελένη Χατζηαργύρη (Ηθοποιός)

-Κωνσταντίνος Καλλίας (Πολιτικός)

Η ομάδα μας έψαξε, βρήκε τα καλύτερα στέκια για φαγητό και διαμονή και τα  παρουσιάζει…  (κατά Αλφα-Βητική σειρά – ΚΛΙΚ)

Views: 11