Επιλεγμένα Στέκια για φρέσκο Ψάρι και Οστρακοειδή από Ελληνικές θάλασσες

Το ψάρι, όμως, δεν είναι μόνο «καλοκαιρινή» τροφή. Βρίσκεται στη μέση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής, κάτι που σημαίνει πως η κατανάλωσή του συνίσταται τουλάχιστον μία έως τρεις φορές την εβδομάδα.
Επειδή κατά την διάρκεια των διακοπών, η επιθυμία μας για ψάρι και οι πιθανότητες να παραγγείλουμε θαλασσινούς μεζέδες αυξάνονται, σας παραθέτουμε πιο κάτω τις καλύτερες επιλογές σας από άποψη θρεπτικών στοιχείων και διατροφικής αξίας.

Τα οφέλη της ψαροφαγίας
Του αλμυρού ή του γλυκού νερού, τα ψάρια είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές, καθώς αποτελούν βασική πηγή πρωτεϊνών, ενώ παράλληλα μας εφοδιάζουν με ωφέλιμες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως είναι ο σίδηρος και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
«Το ‘βαρύ πυροβολικό’ του θρεπτικού περιεχομένου των ψαριών είναι τα ω-3 λιπαρά, τα οποία ανήκουν στην ομάδα των ‘καλών’ πολυακόρεστων λιπαρών, που δρουν προστατευτικά για τον οργανισμό μας, εν αντιθέσει με τα ‘κακά’ κορεσμένα λιπαρά»,
Συγκεκριμένα, στα ψάρια περιέχονται βιταμίνες, όπως η Α, απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, η βιταμίνη D, που συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου και βιταμίνες B, όπως η Β6 που συμβάλλει στην σύνθεση αμινοξέων και την παραγωγή ενέργειας. Περιέχονται επίσης ανόργανα στοιχεία όπως ο φώσφορος, το ασβέστιο (ειδικότερα τα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με το κόκκαλο, όπως η σαρδέλα), το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, στοιχεία σημαντικά για πολλές διεργασίες του οργανισμού μας. Φυσικά, τα ψάρια μας προσφέρουν τα ω-3 λιπαρά, που συσχετίζονται με τον μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Τέλος, η διατροφική αξία των ψαριών αποτελεί σύμμαχο ενάντια σε εκφυλιστικές νόσους (τα ψάρια προστατεύουν την όραση, τη νοητική μας λειτουργία καθώς και από την εμφάνιση καρκίνου).

Ποιο ψάρι να παραγγείλετε
-Για ω-3 λιπαρά οξέα
Τα ψάρια που αποτελούν τις καλύτερες πηγές τους είναι τα εξής: Σολομός, τόνος, σκουμπρί, κολιός, πέστροφα, σαρδέλα, ρέγκα
-Για πρωτεΐνη
Καλύτερες πηγές πρωτεΐνης ανά μερίδα είναι ο τόνος, ο σολομός, ο ξιφίας. Την μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης ανά θερμίδα θαλασσινής τροφής περιέχουν ο αστακός, η γαρίδα, ο τόνος και ο μπακαλιάρος. Σημειώστε όμως πως ο αστακός και η γαρίδα έχουν και την περισσότερη ποσότητα χοληστερόλης.
-Για βιταμίνη Β-12
Την μεγαλύτερη ποσότητα Β-12 θα βρείτε στα μύδια, το σκουμπρί (τσίρος), τη ρέγκα, την ιριδίζουσα πέστροφα και τον σολομό
-Για σίδηρο:
Την μεγαλύτερη ποσότητα σιδήρου θα βρείτε στα μύδια, τις γαρίδες, το σκουμπρί και τον ξιφία, ενώ την μικρότερη στο λαβράκι
-Για ψευδάργυρο:
Αν το διαιτολόγιό σας χρειάζεται «ενέσεις» ψευδάργυρου, επιλέξτε καβούρι, αστακό, ξιφία και μύδια
-Για ασβέστιο:
Επιλέξτε μικρά ψάρια που καταναλώνονται με το κόκκαλό τους, όπως οι σαρδέλες ή ο σολομός .

Και φυσικά, αφού μιλάμε για ψαράκι, σας προτείνουμε  την παραλία της Αρτέμιδας, ιδανική γι’ αυτές της μέρες….

Εμείς επιλέξαμε εστιατόρια για ψάρι μεταξύ των καλυτέρων και σας τα προτείνουμε…..