Ραμόνα: Η πιο cult after ταβέρνα της Καλλιθέας
Οικογενειακή η φάση. Η κυρία Μαρία μας έφερε παστουρμαλί και τσίπουρα στο υπόγειο της Μίνωος, που τα Παρασκευοσάββατα μένει ανοιχτό μέχρι τις 5 το πρωί και μας ξάφνιασε όταν μας είπε ότι σερβίρει από τα 8 της χρόνια. Όχι δεν μαγειρεύει, μόνον σερβίρει και παίρνει παραγγελίες . Στην κουζίνα είναι ο αδελφός της Δημήτρης και η νύφη της.
δείτε το βίντεο:
Η ιστορία της «Ραμόνα» του μικρού γραφικού υπογείου, έχει ξεκινήσει από το 1968 όταν ο Χρήστος Κασκαβέλης άνοιξε στη γωνία Αγίων Πάντων και Εσπερίδων την ταβέρνα Ραμόνα. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1974, δίνει αντιπαροχή ένα οικόπεδο λίγα στενά πιο κάτω, στην οδό Μίνωος 11- 13, που ανήκε στην οικογένειά του, και παίρνει από την πολυκατοικία που χτίστηκε ένα μερίδιο για να μεταφέρει εκεί το μαγαζί. Καθώς ο ίδιος θεωρούσε απαραίτητη συνθήκη για μια ταβέρνα να βρίσκεται σχετικά κρυμμένη, η Ραμόνα παρέμεινε στο υπόγειο της πολυκατοικίας και μετά τη μεταφορά της στη νέα διεύθυνση.
Σύντομα γίνεται στέκι της εργατιάς και του μόχθου. Ρεμπέτες και καλλιτέχνες της εποχής γεμίζουν τα τραπέζια της. Δυστυχώς, ο ιδιοκτήτης έφυγε από τη ζωή νέος, και έτσι τα παιδιά του δεν πρόλαβαν να τον ρωτήσουν γιατί ονόμασε έτσι την ταβέρνα. Η Μαρία και Δημήτρης, οι απόγονοι που έχουν αναλάβει την επιχείρηση εδώ και 33 χρόνια, εικάζουν πως ο πατέρας τους την ονόμασε έτσι, χάρη σε ένα παλιό τραγούδι…..
-Ραμόνα,
είσαι τ’ άστρο μεσ’ τα βράδια
που παντοτινά φωτίζει, της ψυχής μου τα σκοτάδια
Ραμόνα,
στα φιλιά σου να μεθύσω
και του έρωτα τον πόθο, θέλω πλάι σου να σβήσω
Παλιά βαρέλια, δυο ντουζίνες τραπέζια. Η φάση θυμίζει κουτούκι, εκεί που πήγαιναν οι γονείς μας να γλεντήσουν τις Απόκριες. Το κλίμα σηκώνει διασκέδαση με κιθάρα, ντέφι, μπουζούκι. Ταβερνάκι που κρατάει την ιστορία του χθες γερά.
Το υπέροχο μα πρωτοπόρο είναι πως σου δίνουν στυλό και σημειώνεις τι θέλεις να γευτείς χωρίς να μπερδεύεσαι. Στη «Ραμόνα» θα απολαύσεις σαλιγκάρια μα και ορτύκια ψητά, λαχανοντολμάδες μα και αμελέτητα, μοσχαρίσια ψημένη μαστορικά από τον επαγγελματία ψήστη και ψωμί πάντα φρεσκοψημένο. Για το τσίπουρο ή το κρασάκι χύμα, αφήνω εσάς να μου πείτε τη γνώμη σας.
Τελειώνει η βραδιά με κέρασμα γλυκό, ή χαλβά ή ραβανί μαζί με παγωτό και σιρόπι σοκολάτας. Με λιγότερα από 15 ευρώ το άτομο τρως και πίνεις. Ανοιχτά καθημερινά από τη 13.00 έως τις 02.00 ενώ κάθε Παρασκευή και Σάββατο η κουζίνα δεν κλείνει πριν τις 5 το ξημέρωμα.
info: Μίνωος 11- 13, Καλλιθέα, τηλ. 210 9515952
————————————————————————-
πως θα πάτε:
Views: 1
Leave A Comment